Διαβάστε παρακάτω τη συνέντευξη του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» και τους δημοσιογράφους Χρήστο Κολώνα και Προκόπη Γιόγιακα.
Τι αλλαγές εξετάζετε στο νέο «Εξοικονομώ – Αυτονομώ»;
Το τεράστιο ενδιαφέρον των πολιτών μάς οδήγησε να επισπεύσουμε τις διαδικασίες για την εκκίνηση του νέου «Εξοικονομώ – Αυτονομώ». Έως το τέλος του καλοκαιριού, θα ανακοινώσουμε το νέο, ακόμη πιο στοχευμένο πρόγραμμα, στην προσπάθειά μας να μειώσουμε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των νοικοκυριών και την οικονομική επιβάρυνση του οικογενειακού προϋπολογισμού. Στο νέο πρόγραμμα, η ηλικία κατασκευής του κτιρίου, το ποσοστό ενεργειακής αναβάθμισης, οι βαθμοημέρες – δηλαδή οι ημέρες ψύχους και υπερβολικής ζέστης – θα λαμβάνονται υπόψη, μαζί με τα εισοδηματικά κριτήρια, για την αξιολόγηση των αιτήσεων. Μέσα από αυτήν τη σημαντική δράση στοχεύουμε, επίσης, στην καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας.
Ποιες αλλαγές εξετάζετε για την εκτός σχεδίου δόμηση; Στο μεταξύ, όσοι έχουν οικόπεδα 750, 1.200 και 2.000 τετραγωνικών μέτρων και θέλουν να χτίσουν, θα πρέπει να προχωρήσουν στην έκδοση οικοδομικής άδειας μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Αυτός ο χρονικός περιορισμός δημιουργεί προβλήματα σε πολλούς ιδιοκτήτες μικρών οικοπέδων. Θα αλλάζει αυτό το χρονικό περιθώριο;
Η ανάγκη να βάλουμε τάξη σε ένα άναρχο πλαίσιο, που έχει αλλοιώσει το φυσικό κάλλος και το τοπίο της χώρας μας για δεκαετίες, είναι αδήριτη. Κι αυτό έπρεπε να γίνει με έναν μεταβατικό τρόπο, ώστε να μη στερήσουμε αιφνιδίως τη δυνατότητα οικοδόμησης σε πολίτες, οι οποίοι έως τώρα διατηρούσαν αυτό το δικαίωμα. Η μεταρρύθμιση που προώθησε ο προκάτοχός μου Κωστής Χατζηδάκης αφήνει τεράστια παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. Σε αυτό το πλαίσιο προωθούμε επίσης την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού με εκτεταμένες παρεμβάσεις συνολικού προϋπολογισμού άνω των 300 εκατ. ευρώ, που θα συμβάλουν στην εξάλειψη του άναρχου τοπίου και στη δημιουργία ενός σταθερού και αξιόπιστου επενδυτικού πλαισίου. Τα όποια ζητήματα έχουν προκύψει κατά την εφαρμογή του νόμου θα αντιμετωπιστούν σε συνεργασία με τον αρμόδιο υφυπουργό Νίκο Ταγαρά, ο οποίος έχει άριστη γνώση του θέματος, και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος.
Ποιο είναι το σχέδιο του υπουργείου για τους δασικούς χάρτες. Τι προβλέπεται για τους δασωμένους αγρούς, τις εκχερσωμένες εκτάσεις και το ιδιοκτησιακό καθεστώς;
Κατ’ αρχάς, ο σκοπός των δασικών χαρτών είναι αφενός η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και αφετέρου η διασφάλιση της περιουσίας των πολιτών. Έως τον Μάρτιο θα έχει αναρτηθεί το 100% των δασικών χαρτών σε όλη τη χώρα, έναντι ποσοστού μόλις 52% που είχε αναρτηθεί έως τον Ιούλιο 2019.
Με την κατεύθυνση του αρμόδιου υφυπουργού, Γιώργου Αμυρά, ο οποίος κάνει σπουδαία δουλειά, και μέσω της ομάδας εργασίας, που πρόσφατα συστάθηκε στο υπουργείο, εξετάζονται ενδελεχώς τα θέματα που αφορούν στη διαδικασία ανάρτησης. Σκοπός μας είναι η άμεση και αποτελεσματική επίλυση αυτών των ζητημάτων, για τους δασωμένους αγρούς, τις εκχερσωμένες εκτάσεις και το ιδιοκτησιακό καθεστώς, πάντα σε απόλυτη αρμονία με τη νομολογία και το πνεύμα του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Συντάγματος.